Der er flere punkter, der kan diskuteres vedrørende virkningen af krigen i Ukraine på sikkerheden i Østrig. Krigen viste en dyb gennemtrængning af Rusland i Østrig inden for politik, industri og efterretningstjeneste, hvilket rejste bekymringer om landets sårbarhed over for russisk indflydelse.
Ifølge østrigske politi forsøgte den mistænkte Egisto Ott, en langvarig østrigsk efterretningsofficer, at bryde sin mobiltelefon i to under en ransagning sidste år.
Telefondataene, samt en bærbar computer, USB-stik og en hel bunke dokumenter, har alle rejst spørgsmål om i hvilket omfang Moskvas indflydelse har trængt ind i dette europæiske land, og sagen har især taget på nyhedsinteresse efter Ruslands invasion af Ukraine, Egisto Ott styrede undercover-agenter i Østrigs interne sikkerhedstjeneste og fungerede som efterretningsofficer i Tyrkiet og Italien, og han mistænkes for at have solgt russiske stats hemmeligheder samt givet oplysninger om angivelige Kreml-fjender i Vesten, ifølge europæiske sikkerhedsmyndigheder og østrigske efterforskningsdokumenter.
“Ott-sagen” på 60 år er blevet emblematiske for Ruslands dybe indtrængning i Østrig som medlem af Den Europæiske Union i politik, industri og efterretningstjeneste. Ruslands invasion af Ukraine har accelereret overvejelserne om risiciene for lande, der falder ind under Moskvas indflydelse. I pågående lukkede høringer har østrigske lovgivere undersøgt russisk indblanding i efterretningstjenester og kontrakter, som den delvist statslige gasgigant OMV (østrigsk multinationalt integreret olie-, gas- og petrokemisk selskab) har underskrevet med Rusland. Lovgiverne undersøger også forretningsforbindelserne mellem højtstående østrigske politikere og partier til Kreml og russiske statslige selskaber.
“Russisk indflydelse i Østrig bør undersøges grundigt”, sagde oppositionsmedlem Stephanie Krisper. “I årevis har forbindelserne til Moskva gennemsyret vores politiske system. Nu er økonomisk og politisk afhængighed af Rusland endelig blevet en åbenlys sikkerhedstrussel for alle”.
Derudover har konflikten yderligere anstrengt forholdet mellem Østrig og Rusland, da Østrig støttede Ukraine med ikke-dødelige våben og humanitær bistand.
Konflikten har øget risikoen for terrorisme i Østrig. Dette skyldes muligheden for, at ekstremistiske grupper udnytter situationen til at lancere angreb i Østrig og andre europæiske lande.
Desuden har krigen ført til en stigning i antallet af flygtninge, der søger asyl i Østrig. Denne tilstrømning af mennesker kan udgøre en sikkerhedsrisiko, hvis der ikke indføres passende screening- og vurderingsforanstaltninger.
Alt i alt har krigen i Ukraine måske ikke direkte indvirkning på Østrigs territoriale sikkerhed, men den har understreget landets sårbarhed over for russisk indflydelse og har potentiale til at forårsage humanitære og flygtningekriser, der kan påvirke landets sikkerhed og stabilitet.
Som en del af vores projekt er vi glade for at kunne annoncere tre runder af live online debatmøder. Disse begivenheder giver deltagerne mulighed for at engagere sig i livlige og informerede debatter om hver af de fire emner, hvor man trækker på indsigter præsenteret i vores forelæsninger samt deres egen baggrundsviden. Vi inviterer dig til at deltage og bidrage med din stemme til disse vigtige diskussioner.
Tilmeld dig nu for at reservere din plads og deltage i denne dynamiske udveksling af ideer.
Tirsdag 5. september kl. 17.00
Onsdag 4. oktober kl. 19.00
Torsdag 2. november kl. 17.00
Tirsdag 12. september kl. 17.00
Onsdag 11. oktober kl. 19.00
Torsdag 9. november kl. 17.00
Tirsdag 19. september kl. 17.00
Onsdag 18. oktober kl. 19.00
Torsdag 16. november kl. 17.00
Tirsdag 26. september kl. 17.00
Onsdag 25. oktober kl. 19.00
Torsdag 23. november kl. 17.00
©2023.FORENINGEN DANSK SOCIALARBEJDE. Alle rettigheder forbeholdes.