europanaevnet_white.png
Croatia after Covid19

KROATIEN

SIKKERHED

Kroatien anses for at være et relativt sikkert land med lav kriminalitet og lå på 13. pladsen ud af 163 lande med hensyn til generel fred i 2022. Hvad angår COVID 19 restriktioner, har Kroatien fra april 2023 fjernet alle indrejserestriktioner i forbindelse med pandemien, herunder bevis for vaccination eller en negativ COVID 19 test, men det er stadig obligatorisk at bære ansigtsmaske i visse sundhedsfaciliteter.

Play Video

 Med hensyn til den generelle sikkerhed og tryghed i Kroatien anbefales besøgende at tage de normale sikkerhedsforanstaltninger, f.eks. at være opmærksomme på deres omgivelser og træffe de nødvendige forholdsregler for at beskytte deres værdigenstande. Der kan forekomme småkriminalitet i turistområderne, især i højsæsonen, så besøgende bør være ekstra forsigtige med deres ejendele og være på vagt over for svindel og lommetyveri.

 

 Det er også værd at bemærke, at premierministeren i den nordvestlige Una-Sana-kanton i Bosnien for nylig har givet udtryk for bekymring over antallet af migranter, der sendes tilbage til Bosnien fra Kroatien og indkvarteres i et interneringscenter nær byen Bihac.

 

 Med hensyn til grænsesikkerhed er det værd at bemærke, at Kroatien i begyndelsen af 2023 blev medlem af Europas pasfrie rejsezone (Schengenområdet) og droppede sin kontrol ved luftgrænsen for rejser til og fra Schengenlandene.

 

 Samlet set er kriminaliteten i Kroatien relativt lav, men de seneste rapporter om omfattende narkosmugling og ændringer i visumpolitikker i nabolandene tyder på, at der stadig er nogle sikkerhedsproblemer, som man skal være opmærksom på i regionen.

 

Den igangværende krig i Ukraine har haft en betydelig indvirkning på den regionale sikkerhed.

 

Det er vigtigt at bemærke, at Kroatien er medlem af NATO og har udtrykt sin solidaritet med Ukraine under hele konflikten. Kroatien har også ydet humanitær og militær bistand til Ukraine, herunder ammunition, medicinske forsyninger og ikke-dødbringende militærudstyr.

 

 Når det er sagt, er der bekymring over de potentielle afsmittende virkninger af konflikten, navnlig med hensyn til flygtningekrisen og spredningen af våben og sprængstoffer i regionen. FN har rapporteret, at op til en tredjedel af Ukraines territorium kan være forurenet med sprængstoffer, hvilket udgør en betydelig trussel mod civile og sikkerhedssituationen i nabolande som Kroatien.

 

 Derudover har konflikten forværret forbindelserne mellem Rusland og NATO-medlemsstaterne, herunder Kroatien. Der er bekymring over potentialet for yderligere russisk aggression i regionen og behovet for et øget militært beredskab til at forsvare sig mod sådanne trusler.

Online debatter

Som en del af vores projekt er vi glade for at kunne annoncere tre runder af live online debatmøder. Disse begivenheder giver deltagerne mulighed for at engagere sig i livlige og informerede debatter om hver af de fire emner, hvor man trækker på indsigter præsenteret i vores forelæsninger samt deres egen baggrundsviden. Vi inviterer dig til at deltage og bidrage med din stemme til disse vigtige diskussioner.

 

Online debatter er afsluttet.

©2024.FORENINGEN DANSK SOCIALARBEJDE. Alle rettigheder forbeholdes.