Croatia after Covid19

KROATIEN

ØKONOMI

Den belgiske økonomi er blevet betydeligt påvirket af COVID-19-pandemien. Den økonomiske aktivitet i Belgien faldt med 6,7 % i 2020 som følge af de restriktive foranstaltninger, der blev indført for at bremse spredningen af pandemien . Nedgangen var dog mindre alvorlig end oprindeligt frygtet. COVID-19’s indvirkning på økonomien afspejles også i prognoserne for Belgiens BNP, som forventes at vokse med 0,5 % i 2023 efter en betydelig opbremsning fra 2,9 % i 2022.

På trods af den automatiske indeksering af lønningerne, som støtter husholdningernes købekraft, forventes det private forbrug at forblive svagt indtil midten af 2023 . Ikke desto mindre er økonomien fortsat modstandsdygtig, og den økonomiske vækst forventes atter at stige i 2023, efterhånden som inflationen aftager. Den årlige vækstrate forventes at blive 3,1 % i 2022, falde midlertidigt til 0,6 % i 2023, stige til 1,7 % i 2024 og nå op på 1,8 % i 2025.  

 

 Den belgiske økonomi blev hårdt ramt af COVID-19-pandemien med en nedgang i den økonomiske aktivitet i 2020. Mens den økonomiske vækst forventes at forblive afdæmpet i 2023, forventes den at stige i de efterfølgende år, efterhånden som økonomien fortsat kommer sig efter pandemiens virkninger.   

 

 Den igangværende krig i Ukraine har haft en indvirkning på Belgiens økonomi i 2023, og forskellige sektorer har mærket virkningerne heraf. Den økonomiske vækst i Belgien faldt til 3,1 procent i 2022 på grund af krigen, og Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) har forudset, at den vil falde til 2,2 procent i 2023, mens Europas vækst forventes at være på blot 0,3 procent . Krigen har også påvirket Belgiens underskud på statsbudgettet, som ville være faldet med 2,4 mia. euro, hvis det ikke var for krigen i Ukraine, ifølge Belgiens finansminister Matthias Diependaele.   

 

 Krigen har forårsaget økonomiske problemer, selv langt fra kampens epicenter, og har øget energipriserne. Industrier, der er stærkt afhængige af kun én type brændstof, bruger en stor del af deres input på energi, f.eks. raffinering, fiskeri, skovbrug, luftfart og persontransport. 

Online debatter

Som en del af vores projekt er vi glade for at kunne annoncere tre runder af live online debatmøder. Disse begivenheder giver deltagerne mulighed for at engagere sig i livlige og informerede debatter om hver af de fire emner, hvor man trækker på indsigter præsenteret i vores forelæsninger samt deres egen baggrundsviden. Vi inviterer dig til at deltage og bidrage med din stemme til disse vigtige diskussioner.

 

Online debatter er afsluttet.