europanaevnet_white.png

Grækenland

SIKKERHED

I 2023 har Grækenland oplevet nogle ændringer og udfordringer med hensyn til sikkerhed.  

 

Grækenland har lempet sine COVID-19-relaterede rejserestriktioner. Fra maj 2022 behøver rejsende ikke længere at fremvise bevis for vaccination eller negative COVID-19-tests, uanset deres vaccinationsstatus. 

Play Video

Men fra november 2023 skal alle besøgende, undtagen mindreårige og rejsende over 70 år, ansøge om et ETIAS (European Travel Information and Authorization System) før deres rejse til Grækenland. Det er et automatiseret elektronisk system, der sporer og giver tilladelse til indrejse i Schengen-området for besøgende fra lande, hvis statsborgere ikke behøver visum for at rejse ind i Schengen-området. ETIAS-formularen kan udfyldes online og kræver et gebyr på €7. Når den er godkendt, vil den være gyldig i tre år, eller indtil passet udløber. 

 

Det er vigtigt at kontrollere gyldigheden af dit pas, da Grækenland kræver, at besøgende har et pas, der er gyldigt i mindst tre måneder efter afrejsedatoen fra Den Europæiske Union.

 

Politisk situation:

Grækenlands politiske stabilitet har været en kilde til bekymring på grund af de seneste begivenheder. En aflytningsskandale, der involverer landets efterretningstjeneste, har skabt politisk ustabilitet og truer premierminister Kyriakos Mitsotakis’ regering.

 

Selv om Mitsotakis har et solidt flertal, blev han nødt til at udskrive valg inden august 2023. Valget blev udkæmpet under forholdstalsvalg, hvilket betyder, at intet parti sandsynligvis vil få et samlet flertal. Et andet valg, under en ny lov, kan give det førende parti et betydeligt antal bonusmedlemmer af parlamentet.

 

Udfaldet af aflytningsskandalen og den politiske ustabilitet kan påvirke dannelsen af koalitioner og stabiliteten i regeringen.

 

 

 

I 2023 stod Grækenland over for en tragisk hændelse, der involverede flygtninge fra Nordafrika. Den 14. juni 2023 sank en fiskerbåd med anslået 400-750 migranter i internationalt farvand i Det Ioniske Hav, ca. 80 km ud for kysten af Pylos i Messenia i Grækenland. Båden, der hed Adriana, havde forladt Tobruk i Libyen den 10. juni 2023. Hændelsen resulterede i mindst 82 bekræftede dødsfald, og op til 500 personer, herunder 209 fra Pakistan, blev meldt savnet og formodet døde.

 

Hændelsen ud for Pylos’ kyst understreger den igangværende krise og ustabilitet i Libyen og nabolandene, som bidrager til de farefulde irregulære migrationsrejser, som flygtninge og migranter foretager. Migranter bliver ofte stuvet sammen i usødygtige fartøjer, hvilket fører til adskillige dødsfald under deres forsøg på at nå Europa.

De græske myndigheders eftersøgnings- og redningsindsats den 14. juni 2023 resulterede i, at 104 overlevende blev reddet, heriblandt personer fra Egypten, Syrien, Pakistan, Afghanistan og Palæstina.

 

Hændelsen afspejler de bredere udfordringer, som Grækenland og andre europæiske lande står over for, når de skal håndtere irregulære migrationsstrømme og yde beskyttelse til dem, der søger tilflugt fra Nordafrika og andre regioner.

 

Græske samfund i Ukraine:

Krigen har haft en ødelæggende indvirkning på de græsktalende samfund i Ukraine. Græske samfund med en lang historie i Ukraine er blevet ødelagt og fordrevet på grund af konflikten. Græske bygninger, kirker, skoler og kulturcentre er blevet ødelagt, især i byer som Mariupol. Nogle personer af græsk oprindelse er flyttet til Grækenland, mens andre er blevet i Ukraine på trods af de farlige forhold.

Online debatter

Som en del af vores projekt er vi glade for at kunne annoncere tre runder af live online debatmøder. Disse begivenheder giver deltagerne mulighed for at engagere sig i livlige og informerede debatter om hver af de fire emner, hvor man trækker på indsigter præsenteret i vores forelæsninger samt deres egen baggrundsviden. Vi inviterer dig til at deltage og bidrage med din stemme til disse vigtige diskussioner.

 

Tilmeld dig nu for at reservere din plads og deltage i denne dynamiske udveksling af ideer.

Sikkerhed

Tirsdag 5. september kl. 17.00 

Onsdag 4. oktober kl. 19.00

Torsdag 2. november kl. 17.00

Energi

Tirsdag 12. september kl. 17.00 

Onsdag 11. oktober kl. 19.00

Torsdag 9. november kl. 17.00

Økonomi

Tirsdag 19. september kl. 17.00 

Onsdag 18. oktober kl. 19.00

Torsdag 16. november kl. 17.00

Velfærd

Tirsdag 26. september kl. 17.00 

Onsdag 25. oktober kl. 19.00

Torsdag 23. november kl. 17.00

©2023.FORENINGEN DANSK SOCIALARBEJDE. Alle rettigheder forbeholdes.