europanaevnet_white.png
Bulgaria after Covid19

BULGARIEN

ENERGI

Fra 2023 omfatter Bulgariens energimix kerneenergi, fast brændsel som f.eks. brunkul og små mængder gas . De vedvarende energikilder som vind, sol, biomasse og vandkraft har dog fået en dramatisk større rolle i de seneste år. Bulgarien har forpligtet sig til at ajourføre sit nationale mål for vedvarende energi og hævet andelen af henholdsvis vind- og solenergi og andre vedvarende energikilder til 27 % af landets energiforbrug inden 2030.  

Play Video

Vandkraft spiller en vigtig rolle i Bulgariens energiproduktion med en andel på ca. 14 % af den samlede installerede kapacitet. I december 2022 afsluttede det bulgarske energiministerium offentlige høringer om lovgivning, der ændrer loven om vedvarende energi og ændrer energiloven, loven om energieffektivitet og loven om beskyttelse af landbrugsjord i overensstemmelse med EU-direktivet, som har til formål at øge udbredelsen af vedvarende energi i 2023.  

 

 Bulgarien er fortsat den mest energiintensive økonomi i EU med en stor margin. Strukturen i Bulgariens endelige energiforbrug ligner ganske meget strukturen i EU. Den bulgarske økonomi forbruger 3,5 gange så mange energiressourcer pr. BNP-enhed som EU-gennemsnittet. Det lyder måske ikke så alarmerende, men Bulgarien er meget afhængig af kul og atomkraft. Energisektoren er den største forurener af drivhusgasemissioner i landet. Den er ansvarlig for 70 % af de samlede drivhusgasser i hele landet. De lave lønninger og pensionsydelser er også medvirkende til, at mange mennesker ikke har råd til mere bæredygtige opvarmningsformer om vinteren. Den nationale energi- og klimaplan understreger Bulgariens forpligtelse til at dekarbonisere sin økonomi inden 2050 inden for rammerne af den europæiske Green Deal, men anfører også, at Bulgarien fortsat vil være afhængig af indenlandske brunkulskilder i 2050 og derefter.  

 

 Samlet set er Bulgarien stadig stærkt afhængig af fossile brændstoffer, men landet gør en indsats for at øge andelen af vedvarende energikilder i sit energimix, og i 2023 forventes der yderligere fremskridt i denne henseende. 

Online debatter

Som en del af vores projekt er vi glade for at kunne annoncere tre runder af live online debatmøder. Disse begivenheder giver deltagerne mulighed for at engagere sig i livlige og informerede debatter om hver af de fire emner, hvor man trækker på indsigter præsenteret i vores forelæsninger samt deres egen baggrundsviden. Vi inviterer dig til at deltage og bidrage med din stemme til disse vigtige diskussioner.

 

Online debatter er afsluttet.

©2024.FORENINGEN DANSK SOCIALARBEJDE. Alle rettigheder forbeholdes.